Degustacja #1: Bimber Distillery – 6 razy ex-bourbon

Mimo że słowo bimber kojarzy się jednoznacznie, to destylarnia produkuje doskonałą whisky Bimber – nie w Polsce, a na uboczach Londynu.

Jest to projekt Polaka – Dariusza Płażewskiego, który w 2003 roku wyemigrował do Wielkiej Brytanii, a w 2015 roku założył destylarnię. Korzenie produkcji alkoholu w jego rodzinie sięgają trzeciego pokolenia wstecz, kiedy to dziadek produkował bimber domowymi metodami w, komunistycznej jeszcze, Polsce.

Dziś, Dariusz i jego ludzie, są autorami rzemieślniczej whisky, wytwarzaniej zgodnie z techniką, która powoli zanika w większych destylarniach (jęczmień kupowany od lokalnych farmerów, słodowanie metodą tradycyjną, kadzie fermentacyjne z amerykańskiego dębu, małe alembiki podgrzewane prawdziwym ogniem czy doskonałej jakości beczki).

Degustacja Bimber Distillery - 6 razy ex-bourbon

W Bimber Distillery postawiono na jakość, a nie na ilość, co szybko przyniosło efekty w postaci całej rzeszy fanów zakochanych w ich whisky. Destylarnia została nagrodzona także tytułami jak Craft Producer of the Year od World Whisky Awards w 2020 roku (do tego złote i srebrne medale dla ich whisky w tym samym konkursie).

Tyle słowem wstępu. W Bimber Distillery od początku stawia się na rodzinną atmosferę i otwarte drzwi dla każdego odwiedzającego. I tak jest w przypadku dzisiejszej degustacji: przygotowany został wyjątkowy zestaw 6 sampli pochodzących z beczek tego samego typu czyli ex-bourbon, wszystkie w wieku 7 lat (zalane w roku uruchomienia destylarni). Sample, pomimo że leżakowały w beczkach po bourbonie, znacznie różnią się między sobą kolorem.

Degustacja Bimber Distillery - 6 razy ex-bourbon

I teraz kilka faktów i ciekawostek na temat pracy destylarni oraz samych sampli:

A teraz przejdźmy do rzeczy, opisuję sample w kolejności degustowania:

Bimber 7yo ex-bourbon 58.1% cask #121

#9 Bimber 7yo ex-bourbon 58.1% cask #121

Numer beczki: #121
Kolor: jasne złoto

Aromat:
Orzechy, skórka chleba, mleczna czekolada, drewno; mało lotny, ale przyjemny.

Smak:
Duuużo ziół, palonych orzechów, gorzka czekolada, lekka skóra; Alkohol nieźle ukryty.

Finisz:
Krótki, drewniany, bardzo szybko gaśnie, ciężko powiedzieć coś więcej.

Zapowiadało się dobrze, ale kompletny brak finiszu psuje wszystko.

84/100

Bimber 7yo ex-bourbon 59% cask #112

#10 Bimber 7yo ex-bourbon 59% cask #112

Numer beczki: #112
Kolor: słomkowy

Aromat:
Na początku świeży i trawiasty; mięta, dość alkoholowy i lotny, zielone jabłka; Dalej stwierdzam, że owocowy charakter Bimbra mocno się przebija: dużo jabłek, ale też zaskakująco białego wina i znowu siana.

Smak:
Przyjemny pieprz i dużo jabłek, dalej białe wino, lekko ściągające drewno, lekko taniczna; alkohol słabo zintegrowany; wpada mocno w profil Glenlivet.

Finisz:
Długi, ostry, ściągający, pieprz, lekka mineralność w tle i ziołowość.

Zadziorna, ale ciekawsza, jest duży potencjał na dodatkowe leżakowanie.

86/100

Bimber ex-bourbon 59.5% cask #90

#11 Bimber ex-bourbon 59.5% cask #90

Numer beczki: #90
Kolor: bursztyn

Aromat:
Klasyczny bourbon, wanilia, drewno, lakiery, lekki rumik, orzechy; średnio lotny

Smak:
Przepotężny, intensywny, Mocno ściągająca, dużo skóry, ziemistości, brudu, ściągająca; dalej mięta, jakieś gorzkie zioła, pieprz, dość trudna w odbiorze, ale fajna; Mocno kojarzy mi się z serią rumów Foursquare po bourbonie.

Finisz:
Bardzo długi, lekko gryzący, brudny, skórzany, ziemisty, mega fajny.

Zadziorna, trudna, ale mocno pokazująca klimat brudnego bourbonu; bardzo mi się podoba. Pozostałym uczestnikom degustacji też.

87/100

Bimber ex-bourbon 58.9% cask #81

#12 Bimber ex-bourbon 58.9% cask #81

Numer beczki: #81
Kolor: bursztyn

Aromat:
Chyba najbardziej bourbonowy, lakiery, słodycz, karmel, wanilia, lekki miodek, biały pieprz.

Smak:
Intensywny, ściągający, alkoholowy, pieprzny, dalej pojawia się wanilia, skóra, gorzkie zioła.

Finisz:
Długi, gryzący, intensywny, pieprzny.

Mało smaczna, trudna, intensywna, alkoholowa.

82/100

Bimber ex-bourbon 57.6% cask #74

#13 Bimber ex-bourbon 57.6% cask #74

Numer beczki: #74
Kolor: bursztyn

Aromat:
Oldschool bourbon, czuć lekką starość, wanilię, miody, drewno, lekka mięta, pieprz.

Smak:
Łagodna, gładziutka, pyszna, delikatna, bardzo słodka, mleczna czekolada, waniliowa, delikatnie drzewny; dalej pojawia się mięta i lekka ziołowość, alkohol genialnie zintegrowany.

Finisz:
Dość długi, ściągający, słodki, lekko ziołowy, fajnie gasnący.

Dostojna i dobrze zbalansowana, w porównaniu do #3 to jest bardziej pieprzna.

86/100

Bimber ex-bourbon 58.5% cask #3

#14 Bimber ex-bourbon 58.5% cask #3

Numer beczki: #3 (ex Woodford Reserve), zalana 26 maja 2016 roku
Kolor: ciemny bursztyn

Aromat:
Bardzo ziołowo, intensywnie, classic Bourbon, czekolada, lekki pieprz, wanilia, słodycz, przyjemna głębia i drewno; im dłużej wąchamy, tym wychodzi większa dostojność, skóra, czekolada, pieczone ciastka i zioła, eukaliptus, rum.

Smak:
Przede wszystkim mięta, karmel, wanilia, zioła, skóra, ziemistość, dalej czekolada, pieprz, drewno i mięta, eukaliptus.

Finisz:
Długi, czekolada, karmel, zioła, bardzo przyjemny.

Intensywna, czekoladowa, pyszna, genialny balans. Whisky kompletna i gotowa do zabutelkowania.

88/100

Wnioski i wrażenia z degustacji są następujące:

To tyle. Bardzo cieszę się, że mogłem wziąć udział w degustacji. Było to wydarzenie wyjątkowe i bardzo pouczające, doskonale pokazujące różnice między beczkami oraz ich wpływ na ostateczny profil destylatu.